Sinds eind 2019 beschikken de gemeenten Couvin en Viroinval over een zeer compleet verklarend roadbook bij hun nieuwe geologische wandeltocht “Sentier de l’Eau Noire et du Viroin”.

Dit boekje zou niet mogelijk zijn geweest zonder de waardevolle steun en expertise van de Fondation Gouverneur René Close; het Departement Geologie van de Universiteit van Namen en de STE-afdeling van Gembloux Agro-Bio Tech (Ulg).

Of u nu een ingewijde bent of niet, de route is gemakkelijk te volgen en nodigt de wandelaar uit zijn omgeving te begrijpen door de ogen van een geoloog en een pedoloog. Aan de hand van verschillende fiches met kaarten, foto’s, gedetailleerde teksten en kleurendiagrammen kunt u de verschillende processen volgen die de landschapsvorming mogelijk hebben gemaakt van onze streken zoals wij die vandaag kennen.

De ‘Wandeling van l’Eau Noire en de Viroin’ bestaat uit twee wandellussen, die beide beginnen in het dorp Nismes (let op: nog niet bewegwijzerd)… Wandel in de Calestienne, maak kennis met zijn grotten, zijn afgronden en zijn kalkweides. ..in totaal zijn 25 bekende of minder bekende bezienswaardigheden te ontdekken!

De topogids is te koop in de toerismekantoren van Couvin en Viroinval, in het Maison du Parc Naturel en bij de Grotten van Neptunus voor de prijs van 15 euro.

Het maakt deel uit van de Geologische en Pedologische Wandelingen in de Provincie Namen die u uitnodigen om de natuur te bekijken door de ogen van een geoloog en een pedoloog. Het legt het verband tussen de samenstelling van een ondergrond (geologie), het uitzicht van het landschap (geomorfologie) en de bodems (pedologie) om u te helpen de processen te begrijpen die de landschappen van vandaag hebben gevormd. Ook de keuzes die de mens heeft gemaakt bij de exploitatie van deze natuurlijke hulpbronnen, of zelfs van deze erfgoedbestanddelen, worden besproken.
Het waarnemingsproces is bedoeld om toegankelijk te zijn voor een publiek dat wetenschappelijk nieuwsgierig is, maar niet ingewijd in geologie of pedologie.

Sentiers géologiques Boucle Est